10 tips voor effectief bezoek aan netwerkbijeenkomsten

1) Bereid u voor

Wat wilt u bereiken met uw bezoek aan de netwerkbijeenkomst? Iedereen is op zoek naar nieuwe klanten, dus daarin bent u niet erg onderscheidend. Welke meerwaarde kunt u bieden?!

2) Handen schudden

Geef een stevige handdruk. De waarde hiervan wordt weleens onderschat, maar denk eens aan de laatste keer dat u een slap handje kreeg of de persoon die altijd uw middenhandsbeentje probeert te verbrijzelen, zou u daar graag zaken mee doen? Precies.

Zorg dat u uw rechterhand vrijhoudt, ook als er hapjes, flyers, oid worden uitgedeeld, de circusact die anders ontstaat is best grappig, maar komt niet erg professioneel over.

3) Neem initiatief

Kent u ter plekke nog niemand? Stap op iemand af en vraag of hij/zij u aan anderen voor wil stellen. Kent die persoon ook nog niemand, dan heeft u meteen uw eerste gesprekspartner gevonden.

Alhoewel het verleidelijk is om met bekenden te gaan praten, dient u slechts een deel van de tijd in te plannen voor “bijpraten” en contacten onderhouden. U heeft nú de mogelijkheid om nieuwe mensen te leren kennen, zoek dus juist de mensen op die u (nog) niet kent.

4) Aandacht / Interesse

Bent u met iemand in gesprek, geef hem/haar dan uw volledige aandacht en kijk niet over de schouder of er toevallig een interessanter persoon binnenkomt.

Oprechte interesse wordt gewaardeerd en ook als u niet meteen iets voor elkaar kunt betekenen (en die kans is heel groot) wordt u toch als sympathiek persoon gezien.

5) Open / Positief

Zorg dat u een “open” houding heeft, die uitnodigend is voor anderen om zich aan te sluiten bij uw gesprek.

Een glimlach kost niets en maakt een wereld van verschil

6) Luister

U heeft één mond en twee oren, gebruik ze ook in die verhouding. Luister naar wat de ander te vertellen heeft en niet om meteen een “passend aanbod” te doen, maar om te zien of u de betreffende persoon kunt helpen, door bijvoorbeeld in contact te brengen met iemand uit uw netwerk.

7) Koppel

Kent u enkele aanwezigen en denkt u dat ze wat aan elkaar kunnen hebben? Breng ze met elkaar in contact. Zo helpt u twee personen, die in de toekomst ongetwijfeld iets voor u terug willen doen. Als u dit vaker doet, stijgt uw “waarde” in het netwerk en gaat het steeds gemakkelijker.

8) Visitekaartjes

Strooit u met visitekaartjes of bent u heel selectief? De Kaartjesstrooiers zijn als jagers die schieten met hagel in de hoop dat er toevallig een eend voorbijvliegt. Wissel alleen visitekaartjes uit als u dat beiden als zinvol beschouwd. Het bespaard u tijd bij de opvolging.

Zorg dat u in iedere tas/jas visitekaartjes heeft, u weet maar nooit!

9) Afscheid nemen

Tijdens een Open Coffee is het helemaal niet gek om na een paar minuten het gesprek te beëindigen omdat u ook nog anderen wilt spreken. Rond het gesprek netjes af en ga in gesprek met de volgende. Is het gesprek héél interessant, maak dan een vervolgafspraak.

Gaat u weg? Bedank dan de organisator en groet de personen die u gesproken heeft even kort, veel van de bezoekers doen dat niet, dus u valt positief op.

10) Volg op

Wat doet u thuis met al die visitekaartjes en/of aantekeningen?

Mail een kort bedankje en stuur wat informatie die u relevant vindt voor uw gesprekspartner.

Heeft u een afspraak gemaakt om iets te doen? Regel het dan zo snel mogelijk.

Heeft u visitekaartjes uitgewisseld, nodig de ander dan uit om te “connecten” op LinkedIn, ook als ze ergens anders gaan werken, veranderen van mail of telefoonnummer zijn ze dan terug te vinden.

Veel ondernemers “vergeten” in hun drukte deze belangrijke stap, volg dus actief op!

11) doe nèt iets meer dan u beloofd

… of van u verwacht wordt, hierdoor verrast u de ander op een positieve manier en zal u langer in het geheugen blijven. (door de titel verwachte u immers “slechts” 10 tips, toch? ;-))

Met deze tips haalt u nog meer rendement uit uw volgende bezoek aan de Open Coffee’s in Schiedam en/of Maassluis, voor meer informatie en uitnodigingen, check:

www.OpenCoffeeSchiedam.nl

www.OpenCoffeeMaassluis.nl

en/of de diverse social media

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *